Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Waanzin Festival 2018: Baas in eigen Brein

15 september 2018 @ 12:30 - 17:00

Waanzin krijgt Utrecht in zijn greep
3e editie Waanzin Festival op 15 september in TivoliVredenburg

Utrecht, 14 augustus – 2018 dreigt het jaar te worden van de verwarde man. Hij haalt bijna dagelijks het nieuws en het aantal politieregistraties van verwarde personen steeg de afgelopen jaren exponentieel. Is dit het gevolg van betere handhaving, of kunnen steeds minder mensen omgaan met afwijkend gedrag? Wie bepaalt eigenlijk wat gepast of redelijk is? Op het Waanzin Festival, dat Filosofie Magazine op 15 september in TivoliVredenburg organiseert, zal aan de hand van lezingen, workshops, kunst en muziek de grens tussen het normale en abnormale worden onderzocht.

Meer dan twintig gasten spreken vanuit hun ervaring en expertise over waanzin. De uit Syrië gevluchte psychiater Aram Hasan bespreekt de culturele verschillen in het duiden van waanzin. Als psychiater behandelt hij vluchtelingen die worstelen met traumaproblematiek. Socioloog Karlijn Roex, die zelf van de straat werd gehaald wegens ‘verward gedrag’, betoogt dat onze hang naar orde is doorgeslagen en vertelt waarom een functionerende samenleving juist chaos nodig heeft. Psychiater en filosoof Alan Ralston zal een college geven waarin hij waanzin in een historisch en filosofisch perspectief plaatst. Door de eeuwen heen is de visie op waanzin sterk veranderd. Welke maatschappelijke ontwikkelingen hebben ons huidige perspectief op waanzin gevormd?

Mensen met ervaring aan het woord

Lianne Tijhaar is redacteur van Filosofie Magazine en organisator van Waanzin Festival. Het festival ontstond als afstudeerproject van haar studie Filosofie. Tijhaar: “Ik bleek niet de enige te zijn die gegrepen werd door dit thema. Zelf leer ik iedere editie weer anders kijken naar waanzin, en het festival groeit mee. Dit jaar laten we bijvoorbeeld veel meer ervaringsdeskundigen aan het woord. Mensen die echt weten hoe het is om in een psychose te belanden. Dat levert verrassende perspectieven op, en het werkt de-stigmatiserend. Als je het gesprek met iemand aangaat, merk je pas dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen. Dat kan veel meer effect hebben dan een coherent betoog van een expert op een podium.

In gesprek met psychiaters
Het festival is bedoeld voor een breed publiek, maar dit jaar is er in samenwerking met de Stichting Psychiatrie en Filosofie ook een speciaal ochtendprogramma voor hulpverleners die werkzaam zijn in de psychiatrie. Tijdens deze twee uur durende sessie behandelen psychiaters Glenn Helberg en Aram Hasan en socioloog en ervaringsdeskundige Karlijn Roex twee thema’s: Hulpverlening aan getraumatiseerde vluchtelingen en de psychiatrische behandeling van groepen patiënten die als ‘verwarde personen’ worden gezien. Tijhaar: “Met een publieksfestival creëer je publiek bewustzijn over uitsluiting, maar echte verandering begint natuurlijk bij de hulpverlening. Met deze masterclass willen we psychiaters meegeven dat waanzin méér is dan een defect dat genezen moet worden, maar we bespreken ook praktische tips over omgang met vluchtelingen uit andere culturen. Eigenschappen die we in Nederland belangrijk of gezond vinden, hoeven dat in andere culturen niet te zijn. Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn, en het maakt je bovendien bewust van je eigen gezondheidsideaal.”

Kunst en muziek
Tijhaar: “We kunnen oneindig lang blijven spreken over waanzin, maar we moeten niet vergeten dat je er ook enorm veel plezier aan kunt beleven. Het is heus niet alleen maar ellende op ons festival. Gekte kan ook leuk zijn.” Op het Waanzin Festival kunnen bezoekers optredens bijwonen van singer-songwriter Cashmyra (finalist Grote Prijs van Nederland) en cabaretier Kiki Schippers (winnaar Annie M.G. Schmidtprijs). Cashmyra ontwikkelde speciaal voor het Waanzin Festival een installatie over de complexe belevingswereld van de mens en zal verschillende nummers over waanzin ten gehore brengen. “Juist via muziek en theater kunnen we laten zien dat waanzin ook heel mooi kan zijn”, aldus Tijhaar. Schippers sluit het festival af met een lied dat ze die dag zal schrijven op basis van alles wat ze heeft gehoord van de sprekers en deelnemers.

Over het Waanzin Festival
Het Waanzin Festival wordt sinds 2016 door Filosofie Magazine georganiseerd en onderzoekt de toenemende psychiatrisering en medicalisering van levensproblemen. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Psychiatrie en Filosofie, de Universiteit van Amsterdam en de Gemeente Utrecht. De eerdere edities waren uitverkocht. Het festival vindt plaats op:

Zaterdag 15 september | 12.30-17.00 uur
TivoliVredenburg, Utrecht
Tickets: € 37,50 (abonnees € 32,50 | studenten € 25,-)

www.filosofie.nl/waanzin
Voor meer info over de masterclass voorafgaand aan het festival: https://www.filosofie.nl/masterclass-psychiatrie/index.html

Gegevens

Datum:
15 september 2018
Tijd:
12:30 - 17:00

Locatie

TIvoli Vredenburg
Utrecht, + Google Maps