P3NL-award uitgereikt aan prof. dr. Mark van der Gaag

 In Artikelen

P3NL-award uitgereikt aan prof. dr. Mark van der Gaag

Op vrijdag 18 oktober heeft prof. dr. Mark van der Gaag de eerste P3NL-award in ontvangt genomen. Met de award beloont P3NL een psycholoog, pedagoog of psychotherapeut die zich bijzonder heeft ingezet voor het vak. Aansluitend aan de uitreiking gaf Mark van der Gaag een lezing voor de aanwezige leden en medewerkers van de P3NL-verenigingen.

Annemieke Driessen, voorzitter van de Vereniging EMDR Nederland en jurylid voor de P3NL-award reikte de prijs uit. De jury heeft Mark van der Gaag voorgedragen omdat hij een pionier is in de zorg voor patiënten met psychoses en een inspirator voor velen:

  • hij heeft zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de psychologische en psychotherapeutische behandeling van mensen met een psychose.
  • hij heeft een heel nieuwe benadering van mensen met psychose op de kaart gezet. Daar is hij dusdanig in geslaagd dat deze zelfs in de zorgstandaard voor psychotische stoornissen is opgenomen.
  • hij is erin geslaagd een enthousiaste groep medestanders te vinden en op te leiden die zijn werk verder ontwikkelen en uitdragen. Dat doen zij op een voor collega’s toegankelijke en inspirerende manier.
  • hij heeft zich steeds ingezet voor effectieve, doelmatige, en cliëntgerichte zorg met gepaste aandacht voor evidence based en transparant werken.

In zijn lezing, getiteld: ‘goede psychosezorg en praktische bezwaren’, blikte Mark terug op zijn jarenlange werk in de psychosezorg en deed hij aanbevelingen voor de toekomst. Hij haalde onder andere het rapport ‘Praten naast pillen: krijgt de patiënt met psychose dat wel?’ aan. Uit dit rapport blijkt dat er goede evidence-based zorg voor mensen met psychose is, deze zorg staat omschreven in de zorgstandaarden. Maar onder andere doordat professionals te weinig specialistisch geschoold zijn, krijgt maar 25 tot 30 procent van de cliënten cognitieve gedragstherapie, terwijl dit wel een standaardbehandeling is. Naar aanleiding van dit rapport zijn er artikelen verschenen in o.a. de Volkskrant, en heeft staatssecretaris Blokhuis een brief gestuurd aan de Tweede Kamer.

Ook in het project Zinnige Zorg van het Zorginstituut Nederland wordt onderzocht waar de mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor cliënten met psychose. P3NL is een van betrokken partijen bij dit project.

Recent Posts